- Niewijk G.
Tager EVITA testen fordi tryghed og vished er vigtigt
Mikael Christensen og Katrine Nielsen fra Skanderborg venter deres barn nummer to. De har valgt, at Katrine får taget Evita testen for at få vished for, at deres kommende barn er, som det skal være.
”For os handler EVITA testen om tryghed og sikkerhed for, at det barn, vi venter, er raskt. Med en viden om, at alt er som det skal være, så kan vi bedre slappe af og nyde graviditeten,” fortæller Katrine, 29, og Michael, 31, som også har Theodor på to år.
Parret har ingen alders- eller familiemæssige forhold, som gør, at de skulle være i en risikogruppe i forhold til at få et barn med kromosomfejl.
Alligevel synes de, det er oplagt at få vished for deres kommende barns DNA, når muligheden er der, og det alene kræver en blodprøve. Tankerne har kredset ekstra meget om at få vished efter, at Katrine fik en tidlig, spontan abort efter Theodor.
”Vi har flere hold venner, som har haft komplicerede graviditeter, og hvor der har været en nervøs venten efter scanninger. Her får vi resultatet inden nakkefoldsscanningen i uge 12. Det giver ro og sikkerhed,” fortæller Katrine.
Både Mikael og Katrine tror, at mange andre par vil have samme ønske som dem med hensyn til at få vished for deres barns kromosomer.
”Vi er en generation, der er vokset op med adgang til mange teknologiske muligheder og er vant til at være i kontrol med en stor del af vores tilværelse. Derfor er det meget naturligt, at vi søger visheden, som EVITA testen giver, frem for uvished og usikkerhed,” siger parret.
De fremhæver det positive ved, at testen analyserer fosterets DNA og viser, om der er kromosomafvigelser – alene ved hjælp af en blodprøve.
”De fleste har det sikkert lige som os. Jeg ønsker i hvert fald ikke at få en nål i maven som gravid, hvis jeg kan undgå det. Det giver en risiko for abort, selv om den er lille. Og de andre blodprøvetests på markedet giver jo ikke det fulde billede af fostrets kromosomer. Derfor er EVITA testen rigtig interessant,” siger Katrine.
Parrets test viste, at deres kommende barns kromosomer er, som de skal være.
(Parret blev tilbudt EVITA Testen, da Mikael Christensen kender forskerteamet bag. Som ingeniør bistår han forskerteamet med automatisering af forretningsgange).
Ny test bidrager til tryghed – lidt som en forsikring
”Vi søger begge viden frem for spekulationer. Vi valgte at tage testen, fordi den bidrager med vigtig viden om vores kommende barn. Og dermed bidrager den til at skabe tryghed – lidt som en forsikring,” fortæller Morten Thrane Leth og Irene Uiloq Mulvad Jessen, som venter deres barn nummer to.
Familien, som også tæller Inutsiaq Thor på 3 år, bor i Nuuk, Grønland. Irene Uiloq Mulvad Jessen er 37 år og er souschef i Grønlands Selvstyre i Departementet for Udenrigsanliggender og Energi, mens Morten Thrane Leth er projektleder ved Kalaallit Airports, som er i gang med at bygge nye lufthavne. Begge har boet, studeret og arbejdet internationalt i en årrække og mødte hinanden på en fælles arbejdsplads i Nuuk.
Ordet ’lufthavn’ er givet blandt de første ord, som Inutsiaq Thor vil lære en ny lillesøster eller lillebror. Det ord har han hørt mange gange derhjemme, og det gentager han gerne med stor omhyggelighed i udtalen.
Lufthavnen var også vigtigt, da en blodprøve fra Irene Uiloq Mulvad Jessen skulle finde vej fra Grønland til genetikerne på Aarhus Universitetshospital Skejby, som udførte Evita Test Complete.
I Grønland havde Irene forinden fået tilbudt og taget imod den traditionelle blodprøvetest, som analyserer fem par kromosomer. Den viste ingen tegn på kromosomafvigelser.
Selv om parret – udover alder – ikke er i nogen særlig risiko for at få et barn med alvorlige genetiske afvigelser, så valgte de alligevel at tage den nye test også.
”Den nye test åbner helt nye muligheder, fordi den ser på alle fostrets 22 par kromosomer samt kønskromosomer. Det giver altså et værdifuldt billede af fostrets DNA. En viden, som fik mig til at slappe af i graviditeten,” siger Irene Uiloq Mulvad Jessen og fortsætter:
”Den nye test giver en ny og vigtig viden – og helt uden risiko for fostret. Jeg tror, mange kvinder har det lige som mig. Hvis jeg kan blive fri, så vil jeg meget nødigt have foretaget en moderkagebiopsi. Selv om risikoen for ufrivillig abort er meget lille, så ønsker jeg bare ikke at få ført en nål ind i maven.”
Familien glæder sig til familieforøgelse i juli.